15 + savjeta kako djeci olakšati učenje stranog jezika

15 + savjeta kako djeci olakšati učenje stranog jezika

Roditelj ste osnovnoškolca kojem učenje stranog jezika predstavlja frustraciju i veliki problem? Svjesni ste važnosti stranih jezika, osobito engleskog, i željeli biste da vaše dijete kad odraste, govori taj jezik tečno kao i hrvatski. U ovom blogu donosimo puno praktičnih savjeta za uspješnije savladavanje engleskog jezika.

Prije svega, ne trebate se brinuti. Prva činjenica koju trebate znati jest da je sposobnost usvajanja jezika urođena svakom čovjeku i da svatko, ako je naučio hrvatski, može naučiti i strani jezik. Potrebno je samo pronaći pravi način za postizanje cilja. Pogrešna metoda učenja često za posljedicu kod djece ima frustraciju i osjećaj „ja to ne mogu“. Mnogi zamrze taj predmet u školi, odustaju od svakog truda, a prezaposleni roditelji koji nemaju vremena i ne znaju na koji način pomoći djetetu, prisiljeni su plaćati instrukcije kako bi situacija u školi bila zadovoljavajuća. Kako se ova situacija ne bi događala i vama, na jednom smo mjestu okupili puno savjeta i alata koji vam mogu pomoći.

Kako vježbom osigurati učenje stranih jezika bez stresa?

Kad govorimo o usvajanju stranog jezika, potrebno je imati na umu da je jezik vještina i da se kao i svaka druga vještina (npr. sport) razvija i usvaja vježbom.  Poznata je stara poslovica „Koliko jezika znaš, toliko vrijediš“, a na putu do toga svakako treba primijeniti i poslovicu „Vježbom do savršenstva“ jer, kad su u pitanju strani jezici, jedina garancija uspjeha je upornost. U kontekstu usvajanja jezika potrebno je razvijati četiri vještine: 

  • slušanje

  • čitanje

  • govorenje

  • pisanje. 

Učenje stranih jezika najlakše počinje slušanjem. U doba suvremenih tehnologija postoji obilje materijala za slušanje. Uz gledanje filmova i serija, te YouTube videa i slušanja pjesama na engleskom jeziku, svakako je važna česta izloženost jeziku. Svakodnevno slušanje i gledanje sadržaja sigurno će nakon određenog vremena donijeti rezultate. Ako ste kao roditelj dobar govornik engleskog jezika, slušajte i gledajte sadržaje s vašim djetetom. Dok vozite dijete na trening, zajedno slušajte pjesme ili podcast na engleskom. Naravno, odaberite jednostavnije sadržaje kako ne biste izazvali još veću frustraciju. Povremeno objasnite neku od važnih riječi.

Čitanje je sljedeći važan segment učenja stranih jezika. Čitanje na stranom jeziku može uvelike pomoći u razvoju razumijevanja i širenju vokabulara što direktno utječe i na sposobnost usmenog izražavanja. Na tržištu postoji niz kratkih knjižica na različitim stupnjevima za sve uzraste - od dječjeg do onog za odrasle. Neka ove godine božićni poklon za vaše dijete, između ostalog, bude i jedna knjižica na engleskom. Ako smatrate da se to ne bi dopalo vašem školarcu, kupite i sebi knjigu na engleskom kako biste svojim primjerom utjecali da i vaše dijete počne čitati. Pripazite da razina ne bude preteška kako bi čitanje išlo glatko, bez većih prepreka, jer će u protivnom vaš dar ostati nepročitan. Nije dobro inzistirati na prevođenju svake nepoznate riječi jer to usporava čitanje i često je razlog zbog kojeg učenici odustaju nakon nekoliko pročitanih stranica. Osjećaj „Pročitao sam knjigu na engleskom“ izaziva ponos i doprinosi stavu „Ja to mogu“ te djeluje pozitivno na odnos učenika prema engleskom jeziku. Što više i što češće čitanje dovesti će i brže do vidljivih rezultata.

Vještina govorenja jedan je od najvažnijih, ali istovremeno mnogima i najtežih aspekata učenja stranih jezika. To se najlakše može prepoznati kad znate da vaš školarac razumije sve što čuje, ali na pitanja i dalje odgovara sa „Yes“ ili „No“ - ili potpuno izbjegava odgovoriti na engleskom. Što učiniti? Iako vam je svaka minuta svakog dana sigurno isplanirana, pokušajte barem 15 minuta dnevno (npr. tijekom vožnje na trening) odvojiti za obiteljski razgovor na engleskom o onome što se tog dana događalo. Ako ne govorite engleski, pripremite „English party“ i pozovite prijatelje vašeg djeteta kojima dobro ide engleski. Uvjet je da svi govore na engleskom. To naravno neće biti lako, ali vrijedi pokušati. Može se pretvoriti u zabavnu aktivnost u kojima će vaši mališani uživati - najbitnije je da se oslobode i naviknu na aktivnost.

A pisanje? Školarcima je to često  strašan dio učenja stranih jezika. Na primjer, za zadaću treba napisati sastavak na engleskom. Vaš školarac je u panici, a vi rješavate problem tako da se sami uhvatite tog posla ili zovete prijatelja čija kćer govori „engleski k’o hrvatski“ jer godinama ide na tečaj, pa će to ona riješiti. Je li vam to poznat scenarij? Tako možda rješavate pojedinačnu stresnu situaciju, no dugoročno im radite medvjeđu uslugu. Vještinu pisanja treba razvijati jednako kao i druge vještine. Vrlo praktično je voditi mali dnevnik i svaki dan napisati na engleskom samo nekoliko rečenica o događanjima tog dana. Za početak, učenik može iz svoje školske knjige jednostavno prepisati nekoliko rečenica koje želi upamtiti. Dobro je imati i prijatelje za dopisivanje na engleskom. Dogovorite se s djetetom da si šaljete poruke na engleskom. 

Interaktivnost i igra kao alat za učenje stranih jezika

Osim tradicionalnih metoda, u učenju jezika u novije se vrijeme pojavio i pojam „gamification“ koji podrazumijeva učenje na zabavan i interaktivan način kroz aktivnosti na bazi igre. Istraživanja pokazuju da takav pristup dokazano podiže motivaciju, ubrzava usvajanje vokabulara i gramatike te pozitivno utječe na stav prema stranom jeziku. Želite li da vaše dijete uči na zabavan i motivirajući način, učenje pretvorite u igru. Treba li naučiti vokabular iz nekog teksta za školu, pretvorite to u igru. Evo kako: ciljani vokabular napišite na kartice (papiriće) i svakoj riječi dodijelite određeni broj bodova (npr. od 1 do 5). Kartice promiješajte, stavite u snop i izvlačite. Za izvučenu karticu treba reći značenje da bi se osvojili bodovi koje ona nosi. Još poželjnije je upotrijebiti riječ s kartice u rečenici. Vjerujte nam, , ova mala društvena igra provjereno može biti prava zabava za cijelu obitelj. 

Aplikacije za interaktivno učenje - Elssy za učenje stranih jezika

Na tržištu je sve više digitalnih alata za učenje stranih jezika od kojih su mnogi zasnovani upravo na gore spomenutom principu „gamification“. Primjer takvih sjajnih novih aplikacija je i Elssy za Android mobilne uređaje i tablete, rješenje za interaktivno učenje prilagođeno hrvatskim govornicima. Aplikacija je izvorni hrvatski proizvod, nastala na dugogodišnjem iskustvu i radu učiteljica u nastavi stranih jezika. Najbolja je stvar što Elssy lekcije nisu samo klasične teme dostupne u svim aplikacijama za učenje stranih jezike, nego lekcije prate teme i riječi pokrivene u udžbenicima različitih razreda osnovnih škola u Hrvatskoj. Točnije, Elssy sadrži više od 600 gotovih setova sa sadržajima koji prate osnovnoškolski program  prvenstveno engleskog jezika (iako postoje i setovi za njemački, talijanski, španjolski i francuski). Kroz interaktivne, zabavne i dinamične aktivnosti s „gamification“ principom, učenik vrlo brzo može usvojiti potreban vokabular ili gramatiku. Odlika aplikacije Elssy je velik broj slikovnih sadržaja, kao i usvajanje cijelih rečenica, što je jako važan segment učenja stranih jezika.  

Osim gotovih setova, Elssy nudi i mogućnost izrade vlastitih setova iz bilo kojeg predmeta, što znači da možete i sami slagati svoje lekcije za svoje najmilije. Sadrži i opciju Text-to-Speech za izgovor, kao i podsjetnik za ponavljanje u određeno vrijeme. Baš idealno rješenje za moderne učenike koji ne vole učiti iz knjige ili imaju problema s koncentracijom. Elssy je i za one koji jednostavno vole engleski, žele ga proširiti, naučiti nešto o kulturi zemalja engleskog govornog područja, kao i za one koji žele naučiti osnove njemačkog, talijanskog, španjolskog i francuskog. Ako vaš školarac ili školarka provode puno vremena igrajući igrice na mobitelu, onda je Elssy savršeno rješenje jer je spoj igre i učenja. Učenicima omogućuje učenje na brz i zabavan način, a roditeljima štedi vrijeme. Elssy aplikaciju možete preuzeti OVDJE za Android uređaje i OVDJE za Apple uređaje, a možete je besplatno isprobati na 5 dana, nakon čega možete podržati hrvatske učiteljice koje svakodnevno plasiraju novi zanimljivi sadržaj na aplikaciji uz malu mjesečnu naknadu korištenja od  50 kuna za tri uređaja mjesečno ili 80 kuna za šest uređaja mjesečno.

Kontakt informacije

Prijavite se na newsletter

© Copyright Elssy 2020. | Developed by RedCode